Heimat, een zoektocht

Heimat, een zoektocht

Datum/Tijd
Datum - 30/10/2018
Tijd - 20:00 - 22:00

Locatie: Grand Café Urbana, Wipstrikkeralee 213, Zwolle

Afdeling: Zwolle

Spreker: Drs. Bettina Baltschev

Thema: Heimat, een zoektocht

 

„Heimat ist immer etwas Verlorenes, eine Sehnsucht, die sich nie erfüllen läßt.“ –  „Heimat is altijd iets wat teloor is gegaan, een verlangen dat nooit in 

vervulling kan gaan,“ zei Edgar Reitz ooit, de filmmaker van de legendarische filmreeks „Heimat“. Een uitspraak die al veel zegt over een moeilijk vatbaar begrip. Want heeft hij wel gelijk? Kun je over Heimat alleen maar in de verleden tijd spreken? Maar wat betekent dat dan voor het hier en nu? Alleen het woord al: Heimat, het is bijna niet te vertalen en ook de Duitsers zelf hebben er moeite mee. Zo sterk dat Heimat lange tijd bijna alleen nog maar „tussen aanhalingstekens“ werd gebruikt. Samen met Bettina Baltschev duiken wij in de geschiedenis van het begrip Heimat en kijken we wat het vandaag de dag niet alleen voor de Duitsers maar ook voor ons zou kunnen betekenen, hoe wij Nederlanders Heimat zouden kunnen vertalen.

 

Bettina Baltschev is journaliste en auteur. Zij studeerde Cultuurwetenschappen, journalistiek en filosofie in Leipzig en in Groningen. Verder is zij redacteur bij de ARD, radio. Ze spreekt heel goed Nederlands.

Geboren 1973 in de DDR, nu thuis in Duitsland, heeft zij sinds 1990 een tweede Heimat in Nederland gevonden. In haar boek „Hel en Paradijs. Amsterdam en de Duitse exil-literatuur“ volgt ze Duitse schrijvers die hun Heimat moesten verlaten op vlucht voor vervolging door de nazi’s.

Back to Top