Liegen en de banaliteit van het kwaad

Liegen en de banaliteit van het kwaad

Datum/Tijd
Datum - 13/11/2023
Tijd - 20:00 - 22:00

Locatie: De Baank, Albionstraat 26, LEUNEN

Afdeling: Venray

Titel: Liegen en de banaliteit van het kwaad’
Spreker: prof. dr. Dirk de Schutter, filosoof, essayist. Studeerde literatuurwetenschappen en filosofie aan de KU Leuven en aan de Georgetown University in Washington D.C. Hij promoveerde in 1986 op een proefschrift over Martin Heidegger. Tot zijn emeritaat, 1 oktober 2015, was hij als hoogleraar verbonden aan de KU Leuven (Campus Brussel) en de Universiteit Antwerpen. Hij publiceert regelmatig over negentiende en twintigste-eeuwse filosofie en literatuur.

Hannah Arendt sluit haar studie over het totalitarisme af met de angstige bedenking dat totalitaire regimes misschien de dood van de totalitaire leiders, Hitler en Stalin, overleven en een onuitroeibaar bestanddeel van de menselijke geschiedenis zullen uitmaken. De laatste jaren is gebleken dat haar vrees niet ongegrond was. Met name de leugenachtigheid die totalitaire regimes ten diepste tekent, heeft zich razendsnel over de wereld verspreid in de vorm van alternative facts, complottheorieën, enzovoort.

Aan die leugenachtigheid wil de spreker in zijn Adelbertlezing graag enkele gedachten wijden: hoe leugenachtigheid de wereld onbewoonbaar zou kunnen maken en dreigt uit te monden in de banaliteit van het kwaad.

Back to Top