Peredvizhniki

Peredvizhniki

Datum/Tijd
Datum - 08/10/2018
Tijd - 19:30 - 21:00

Locatie: Odapark, Merseloseweg 117, Venray

Afdeling: Venray

Spreker:  Fré Thissen

Thema: Peredvizhniki

Het vorige jaar hebt u een lezing gehad met een uitgebreid overzicht van de diverse kunststromen en toegespitst op het Realisme als voorbereiding op de excursie van Adelbert naar museum More in Gorssel.

Naar aanleiding van diverse tentoonstellingen in Nederland in de afgelopen 2 jaar, die als onderwerp hadden de Russische kunst, heeft Fré Thissen uit die kunst een klein aspect genomen dat toch van enorme invloed is geweest op de ontwikkeling van de Russische schilderkunst vanaf het eind van de 19e eeuw tot de val van de Sovjet Unie.

De kunstenaarsgroep verzameld onder de naam Peredvizhniki is de rode draad in deze lezing.

Vandaag dus als onderwerp: het Sociaal Realisme in Rusland en hoe dat uitgroeide in het communisme naar het Socialistisch Realisme. Dat verschil zal u hopelijk deze avond duidelijk worden.

 

Fré Thissen (1940) is 40 jaar docent Tekenen en Kunstgeschiedenis geweest op de Venrayse scholen Boschveldcollege en Jerusalem en op enkele ander middelbare scholen in Nijmegen, Boxmeer en Venlo.

Hij was conrector op het Boschveldcollege en heeft samen met een collega een leermethode ontwikkeld voor de eerste 3 leerjaren van het voortgezet onderwijs waarbij Handenarbeid (3-dimensionaal) en Tekenen (2-dimensionaal) gekoppeld worden aangeboden onder de noemer Kunst. Deze methode “Kunst, leer- en werkboek” is een voorbereiding voor de leerling voor de keuze van een profiel CKV of KUA waarin de leerling eindexamen kan doen.

De vele reizen naar kunstmanifestaties zoals Biënnale (Venetië), Documenta (Kassel), Tefaff (Maastricht) en de talloze bezoeken aan musea en tentoonstellingen in binnen- en buitenland hebben Thissen een kritische blik op kunst opgeleverd.

Hij was ook enkele jaren voorzitter van de vakjury voor de prestigieuze Alphons Wintersprijs, een manifestatie voor amateurschilders uit Belgisch- en Nederlands-Limburg die hun werk presenteerden in het Gouvernementsgebouw in Maastricht. Hij was lid en later voorzitter van de Stichting Venrayse Kunstkring.

Hij was bovendien jarenlang lid van het bestuur van Adelbert Venray.

N.B. Het aanvangstijdstip is 19.30 uur. Dit i.v.m. de aansluitende jaarlijkse ALV.

Back to Top